7 beneficii ale consumului de apa, dovedite stiintific

7 beneficii ale consumului de apa, dovedite stiintific

Corpul unei persoane detine un procent de aproximativ 60% apa. De regula, este recomandat consumul unui volum de 2 litri de apa pe zi. Cu toate ca aceasta „regula” nu este demonstrata stiintific, hidratarea este totusi importanta. Iata, asadar, 7 beneficii ale consumului de apa, pe care trebuie sa le cunosti si tu!

1. Apa ajuta la obtinerea performantei fizice

Altfel spus, fara o hidratare corespunzatoare, performantele noastre fizice ar putea avea de suferit. Acest factor devine si mai important in timpul exercitiilor intense sau cand temperaturile sunt crescute. Deshidratarea poate avea un efect notabil chiar si la pierderea unui procent de 2% din volumul total continut de organism. Cu toate acestea, multi atleti pot sustine o pierdere de 6-10%. In cazul persoanelor neantrenate, aceste pierderi pot conduce la alterarea temperaturii corporale, la reducerea motivatiei, cresterea oboselii si, in general, cresterea dificultatii exercitiilor, atat la nivel fizic, cat si mental. Avand in vedere ca muschii sunt in proportie de 80% apa, nu este de mirare ca o hidratare corespunzatoare conduce la rezultate mai bune.

2. Hidatarea are efect asupra nivelului de energie si functiei creierului

Studiile au demonstrat ca pana si deshidratarea usoara, in proportie de 1-3%, poate influenta activitatea cerebrala. Acest procentaj este egal cu 0.5-2 litri, pentru o persoana cu greutatea de aproximativ 70 de kilograme, si poate surveni cu usurinta chiar si in timpul activitatilor zilnice usoare. Consumul de apa previne astfel oboseala, starea de anxietate, ajutand memoria si performantele cerebrale.

3. Consumul de apa previne si trateaza migrenele

La unele persoane, deshidratarea poate conduce la migrene. Studiile au relevat faptul ca persoanele deshidratate, care prezinta migrene, pot reduce intensitatea si durata acestora doar prin consumul de apa.

4. Hidratarea previne constipatia si alte afectiuni digestive

Un consum redus de apa este unul dintre factorii de risc ai acestei afectiuni. In aceste cazuri, unul din tratamentele recomdante este consumul regulat de lichide, in special apa si apa carbogazoasa.

5. Consumul de apa previne formarea pietrelor la rinichi

Aceasta conditie, denumita in termeni medicali litiaza renala, este caracterizata prin formarea de mici depozite de minerale la nivelul tractului urinar. Un volum generos de apa, consumat zilnic, ajuta la diluarea concentratiei de minerale si la eliminarea acestora.

6. Apa ajuta la prevenirea mahmurelii

Stim probabil cu totii acea stare de mahmureala, in care tot ce vrei sa faci este sa zaci in pat cu draperiile trase. Cu toate acestea, putini consuma apa dupa o noapte imbibata in alcool. Alcoolul este diuretic, insemnand ca pierzi de fapt mai multe lichide decat consumi. Acest lucru duce la deshidratare si la simptome precum sete continua, oboseala, migrene si altele. Cel mai bine este sa consumi un pahar de apa la fiecare bautura alcoolica pe care o consumi si, de asemenea, sa bei un pahar mare de apa inainte de a merge la somn.

7. Hidratarea corespunzatoare te poate ajuta sa scazi in greutate

Acest fapt este explicabil deoarece apa ajuta la cresterea satietatii (iti taie din pofta de mancare) si cresterea ratei de metabolizare. Studiile au confirmat ca o jumatate de litru de apa conduce la imbunatatirea metabolismului cu 24-30%, timp de o ora si jumatate. Acest lucru inseamna ca, doar prin consumul a 2 litri de apa zilnic, vei putea arde pana la 96 de calorii. Desigur, este importanta si ora la care faci acest lucru, consumul de apa fiind mai benefic inaintea meselor. De asemenea, daca alegi sa consumi apa rece, organismul va arde mai multe calorii pentru a aduce lichidul la temperatura corporala.

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *