Apa imbuteliata poate expira? Iata ce trebuie sa stii!

dozator apa bidon 19l

Apa imbuteliata poate expira? Iata ce trebuie sa stii!

Daca ai achizitionat pana acum apa imbuteliata, indiferent ca a fost vorba de sticla sau bidon, ai observat ca aceasta are pe ambalaj o data a expirarii. Care este, insa, motivul? Poate sa expire apa? Acesta este subiectul articolului de fata, asa ca pregateste-te sa afli mai multe despre apa imbuteliata!

In prezent, majoritatea apelor imbuteliate, comercializate in Romania, au o data de expirare. Acest lucru poate starni confuzie, iar multi oameni se intreaba daca aceasta apa mai este buna de baut dupa data inscrisa pe ambalaj. Tot in aceasta categorie se inscrie si apa la bidon de 19l, specifica dozatoarelor intalnite in casele si birourile din toata lumea! In primul rand, sa analizam apa de la robinet. Poate aceasta sa expire?

Apa de la robinet poate fi depozitata si consumata intr-un interval de 6 luni, cu un risc minim de efecte adverse, atat timp cat este pastrata in conditii optime. Cu toate acestea, apa de la robinet poate dezvolta un gust de „statut”, datorat dioxidului de carbon care patrunde in apa, conferindu-i un gust putin acid.

Ce se intampla, insa, cu apa imbuteliata?

Cu toate ca apa in sine nu expira, ambalajul poate avea o data de expirare. In 1987 a fost introdusa una dintre primele reglementari in acest sens, care stipula ca orice produs alimentar ambalat nu poate avea o data de expirare mai mare de 2 ani. In timp, aceasta regula a devenit un standard la nivel mondial. Cu toate ca nu putem prezice cu exactitate cand o apa nu mai este potabila, este presupus ca, pe parcursul traseului sau, ambalajul apei imbuteliate poate fi expus la caldura sau se poate degrada.

Asadar, nu este recomandat consumul apei imbuteliate dupa data expirarii. Motivul pentru acest lucru este ca plasticul din care este confectionat ambalajul are un grad de permeabilitate, iar in timp, compozitia acestuia se poate infiltra in apa, contaminand-o. Acesti compusi care provin din plastic se pot acumula in organism, ducand la diverse afectiuni.

De asemenea, apa imbuteliata si carbogazificata, care a fost pastrata peste termenul de expirare, isi poate pierde aciditatea, dezvoltand un gust de „statut”.

Cum sa pastrezi apa imbuteliata in conditii optime?

Indiferent ca este vorba de un bax de apa la 0.5l sau mai multe bidoane de apa la 19l, pastrarea acesora in conditii optime poate preveni dezvoltarea bacteriilor si infiltrarea compozitiei plasticului, reducand efectele adverse. Dintre factorii care pot afecta apa imbuteliata, probabil ca cel mai important este caldura. Temperaturile crescute pot favoriza aparitia si dezvoltarea bacteriilor, crescand in acelasi timp si permeabilitatea plasticului.

Pastrarea apei imbuteliate intr-un loc racoros, ferit de actiunea razelor, va respecta conditiile optime privind depozitarea apei, reducand major riscul efectelor negative asupra sanatatii. De asemenea, din cauza permeabilitatii plasticului, se recomanda pastrarea apei departe de substante chimice sau produse de curatare. In cazul in care se observa o schimbare a gustului sau a mirosului, se recomanda fierberea apei sau renuntarea cu totul la produs!

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *