Cafeaua scurta, apogeul aromei si al eficientei, dimineata sau dupa pranz!

cafeaua scurta
cafeaua scurta

Cafeaua scurta, apogeul aromei si al eficientei, dimineata sau dupa pranz!

Daca intrebi zece romani cum isi beau cafeaua de dimineata, cel mai probabil vei primi zece raspunsuri diferite: lunga, cu lapte, neagra, cu zahar, rece, cu lapte si zahar, cu indulcitori, cu frisca etc. Bineinteles, gusturile nu se discuta, insa, ca in orice domeniu, exista specialisti, iar opinia acestora trebuie luata in seama, intrucat este documentata si, mai ales, bazata pe experienta. Astfel, citind articolul in continuare, vei afla ca, dupa parerea unui barista cu diploma din tara noastra, singura licoare “reala” este cafeaua scurta.

Acesta spune ca, in Romania, s-a preluat in mod gresit un trend de la americani, in ceea ce priveste bautura energizanta din primele ore ale zilei, cand ar fi fost mult mai simplu si corect sa ne “inspiram”, atat la propriu, cat si la figurat, de la italieni, de care suntem mai apropiati nu doar din punct de vedere geografic, ci si social, cultural si istoric. “Cafeaua lunga cu lapte contine 60% apa, 10% lapte si doar 30% cafea. Insa noi preferam sa fie cat mai mare, ca sa stam mai mult la discutii, la tigara etc. Americanii au ‘inventat’ aceasta varianta, lor le place tot ce este mai mare, mai impunator. Iar noi, din pacate, copiem tot ce este mai facil”, spune expertul.

Toate cafelele scurte… vin de la Roma!

In schimb, la Roma se bea ristretto, o cafea scurta si foarte concentrata, un “shot” care poate fi administrat ori la cateva ore dupa trezire, ori imediat dupa masa de pranz, cand nivelul natural de energie al organismului scade considerabil. “In tarile in care exista o cultura a bautului de cafea, nu exista conceptul de ‘cafea lunga’. Italienii beau ristretto, care inseamna ‘restrans’, ‘limitat’, ‘ingust’, cu alte cuvinte ‘mic’. Este un espresso cu o cantitate injumatatita de apa, asa i se simte cel mai bine aroma. Se serveste cu un pahar de apa alaturi. In tara noastra, se bea apa odata cu cafeaua sau dupa, insa rolul respectivului pahar este de a intensifica aroma cafelei, prin urmare trebuie baut inainte, pentru clatirea cavitatii bucale”, mai spune profesionistul barista.

In cazul in care cafeaua scurta nu era pe placul tau, pana acum cel putin, avem vesti bune: in oferta H2On, gasesti capsulele Julius Meinl Professional Ristretto 100% Arabica (96 de bucati, 180 de lei, oferta valabila doar pentru persoanele juridice). Conform descrierii produsului, acesta este un amestec premium de Arabica din Brazilia si America Centrala, rezultand intr-o cafea tare si insufletitoare, cu un gust fin, cu note de alune de padure, si o crema catifelata. Aroma este blanda si proaspata, nivelul de prajire este 3 din 6, iar cel de macinare – 1 din 4.

In concluzie, in cazul in care cafeaua scurta nu era in “meniul” tau zilnic, ar trebui s-o introduci cat de curand, beneficiile fiind numeroase, unele mai evidente decat altele: un gust intens, un aport de energie nebanuit, dar si o dovada a faptului ca esti un adevarat cunoscator al licorii negre, know-how cu care cu siguranta iti vei impresiona familia, prietenii si colegii!

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *