Care este “gustul” adevarat al apei?

dozatoare apa

Care este “gustul” adevarat al apei?

Pentru sute sau chiar mii de ani, filosofii au sustinut ca apa nu are gust. Fiind inodora, apa era considerata un standard dupa care se apreciau alte calitati. Chiar si Aristotel afirma ca apa este o substanta naturala lipsita de gust, fiind folosita doar ca vehicul pentru alte arome.

Insa, cu timpul, oamenii de stiinta au observat ca apa distilata, chiar si in stare pura, poate provoca anumite reactii gustative. In timp ce unii spuneau ca apa este insipida, altii afirmau ca aceasta are chiar un gust acrisor. Astfel, in anii 1920, se credea ca apa isi schimba aroma in functie de ce ai gustat inainte. De exemplu, daca ai consumat ceva sarat, vei observa ca apa are un gust usor amarui.

In anii 1960 si 1970, psihologul Linda Bartoshuk de la Universitatea Yale a publicat o serie de documente despre gustul rezidual al apei. In acestea este explicat ca, atunci cand o persoana consuma alimente sau bauturi, celulele sale gustative se adapteaza la acel stimul. Daca apoi consumi apa, celulele gustative revin la starea lor activa.

De fapt, nici nu ai nevoie sa consumi alimente sau bauturi pentru a constata aceste efecte. Bartoshuk a realizat ca pana si saliva unei persoane poate modifica perceptia asupra gustului apei. Cu toate acestea, si tipurile de apa consumate pot avea anumite afecte, unele mai prevalente ca altele:

  • Apa de la robinet – provine in majoritatea cazurilor de la o sursa municipala de apa, fiind de multe ori tratata cu fluorid, care poate afecta proprietatile gustative. De asemenea, unele tipuri de tevi prin care aceasta curge (precum cele de cupru sau cele foarte vechi), pot influenta gustul.
  • Apa de izvor – provine din surse naturale, in cele mai multe ori din zone muntoase. Mineralele colectate de-a lungul traseului apei de izvor poate influenta gustul acesteia. Este folosita in mod curent pentru dozatoare de apa, precum si diverse variante de imbuteliere.
  • Apa de fantana – provine din surse acvifere aflate la adancime. De regula este filtrata, insa o concentratie ridicata de minerale poate afecta gustul.
  • Apa minerala – in prezent, aceasta poate proveni din foarte multe surse, fiind de regula o apa de izvor carbozificata (cu CO2). Atat continutul de minerale, cat si senzatia acida influenteaza gustul.
  • Apa alcalina – este un tip de apa ce contine minerale ionizate care ii cresc pH-ul, rezultand intr-o apa mai putin acida si cu un gust mai catifelat. Poate fi intalnita in mod natural in imprejurimile vulcanilor.
  • Apa distilata – este de regula intalnita in laboratoare, fiind obtinuta prin fierbere, proces care purifica apa de minerale, chimicale sau bacterii.

In anii recenti, perceptia asupra gustului apei a inceput usor, usor sa se schimbe. Oamenii de stiinta au publicat studii care arata ca anumite parti ale creierului, atat la oameni, cat si la soarecii de laborator, au raspunsuri specifice la gustul apei. Alte studii au demonstrat ca celulele responsabile cu identificarea gustului la mamifere creeaza proteine speciale, denumite aquaporine, care transporta apa la nivelul membranei celulare.

Alti cercetatori, precum Sidney Simon de la Universitatea Duke, au descris o experienta similara. Acesta a gasit receptori specifici pentru apa in cortexul gustativ al cobailor. De altfel, acesta este de parere ca, din moment ce apa este cea mai des intalnita substanta de pe Pamant, este si normal ca oamenii si mamiferele sa aiba receptori dezvoltati pentru acest lucru!

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *