Care sunt factorii de evaluare a apei si ce ne invata acestia?

Care sunt factorii de evaluare a apei si ce ne invata acestia?

Apa este o substanta esentiala pentru existenta vietii pe Pamant. Cu toate ca poate parea ceva banal si simplu, apa este un catalizator care a ajutat la nasterea formelor de viata de pe Terra, iar in prezent ea este omniprezenta in viata de zi cu zi. Poate fi folosita pentru a spala, pentru a gati, pentru a te racori in zilele calde de vara etc.

Din punct de vedere chimic, apa este o molecula care contine un atom de oxigen si doi de hidrogen, legati impreuna de electroni. Din perspectiva electrica, molecula de apa este incarcata pozitiv langa atomii de hidrogen si negativ langa cel de oxigen. Datorita acestei polaritati, moleculele de apa sunt atrase unele de altele in mod natural, legand atomii de hidrogen si formand o masa. Aceasta legatura de hidrogen permite apei sa aiba proprietati speciale, cum ar fi densitatea mai crescuta in stare lichida decat in stare solida (motiv pentru care gheata pluteste pe apa).

Cu toate acestea, nu toata apa existenta pe Pamant este potabila. Aceasta substanta acopera planeta in proportie de 70%, insa 97% din aceasta cantitate este apa sarata, nepotabila. Din restul de 3%, mai mult de doua treimi sunt continute in ghetari. Astfel, mai putin de 1% din total este apa potabila, iar cea mai mare parte este continuta in rauri si lacuri.

Ce proprietati are apa si cum este evaluata aceasta?

In laboratoarele chimice exista termenul de “apa pura”. Aceasta nu exista in mod natural, fiind obtinuta in urma proceselor de purificare si folosita pentru diverse reactii chimice. Acest lucru nu inseamna ca apa potabila este “impura”, ci doar ca are o compozitie chimica in care diversele elemente sunt in proportii variabile. Daca aceste elemente exista intre anumite valori, stabilite prin reglementari legale, atunci apa este considerata potabila. Prin urmare, cand luam in calcul parametrii dupa care stabilim potabilitatea apei, va trebui sa ne uitam la:

pH – un indicator al aciditatii apei, care trebuie sa fie incadrat intre 6.5 si 9.5. Sub aceste valori, apa este prea acida, iar deasupra acestora poate fi considerata alcalinica (bazica).

Turbiditatea – este un paramentru care indica impuritatile vizibile din apa, precum argila, nisip sau rugina. Limitele legale europene prevad un maximum de 4 unitati de turbiditate (4 NTU, o unitate de masura a reflexiei unui fascicul de lumina care trece prin apa).

Conductivitatea – aceasta proprietate este un indicator al cantitatii de substante minerale dizolvate in apa. De exemplu, apa minerala are o conductivitate crescuta. Limita legala pentru conductivitate este stabilita la 2500 µS/cm (micro Siemen pe cm).

Prezenta azotatilor, azotitilor si a amoniacului – acestia sunt compusi chimici care fac in mod normal parte din compozitia apei. Cu toate acestea, in zonele de exploatare agricole acesti indicatori pot creste, ca urmare a folosirii ingrasamintelor chimice. Astfel, se admit limite de 50mg/l azotati, 0.5mg/l azotiti si 0.5mg/l amoniac.

Asadar, daca doresti sa ai parte oricand de apa de calitate, verificata in laborator si stabilita in standardele de puritate europeana, alege H2On, distribuitorul tau de apa la birou si acasa!

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *