Cum este influentat gustul de pH-ul apei?

Cum este influentat gustul de pH-ul apei?

Apa este viata” – auzim de nenumarate ori acest dicton in jurul nostru. Si este perfect adevarat, daca tinem cont de faptul ca, in proportie de 50-65%, corpul uman este, de fapt, apa si ca, totodata, apa este vitala pentru supravietuire, fiind consumata sub diferite forme sau ca atare.

Calitatea apei pe care o consumam ne influenteaza si ea in mod direct sanatatea si bunastarea, dar chiar si gustul mancarii sau al bauturilor pe care le consumam. Compozitia chimica a apei poate diferi, iar un strop de magneziu in plus poate altera total gustul cafelei tale preferate, de exemplu.

Ce este pH-ul apei si cum influenteaza gustul?

ph-ul apei

Termenul de pH” este acronimul ”potentialului de Hidrogen” si exprima aciditatea sau bazicitatea unei substante pe o scara de la 0 la 14, insa numai un pH intre 6,5 si 9 este tolerabil de corpul uman.

Daca pH-ul apei este cuprins intre 0 si 7, atunci apa poate fi considerata acida. Daca pH-ul este de 7, apa este considerata neutra, iar peste acest nivel putem vorbi despre apa alcalina.

Sangele si celulele din corpul uman trebuie sa fie usor alcaline, ele au un pH cuprins intre 7,35 si 7,5, dar ele sunt influentate si de apa extrasa de organism din alimentele pe care le mancam. Astfel, apa de baut are rolul de a compensa o alimentatie prea acida, care ne poate deregla metabolismul.

Un exemplu despre complexitatea apei poate fi prezentat in structura sa moleculara. In termeni chimici, legatura dintre hidrogen si oxigen este una slaba, astfel ca atunci cand apa intra in contact cu dioxidul de carbon din atmosfera (CO2), o parte din acesta se adauga la formula apei, creand acid carbonic (H2CO3). Acesta este doar primul pas din cliclul ”bicarbonat”, un fenomen care are un corespondent in corpul omenesc si care este cunoscut drept echilibru acido-bazic.

Expertii sunt de parere ca pH-ul apei este un factor esential, caci acesta poate influenta gustul mancarii sau a bauturilor tale preferate.

Specialistii sustin ca senzatia dezvoltata la nivelul gurii de bulele de dioxid de carbon este cea mai importanta si trebuie sa completeze cel mai bine textura mancarii. Ea poate, totodata, sa amplifice unele arome sau sa contribuie la persistenta lor la nivelul cavitatii bucale.

Astfel, cu mancarurile grase sau carnea la gratar se potrivesc cel mai bine apele carbogazoase cu un continut ridicat de CO2 (clasic sau forte), in timp ce fructele de mare si pestele slab merg mai bine alaturi de o apa plata. La salate, cel mai bine merg apele minerale efervescente sau chiar plate cu o mineralitate slaba.

In cazul cafelei, o apa cu mult bicarbonat poate pune piedici extractiei, insa rezulta o crema mai bogata. Calciul este un compus natural, intalnit in compozitia apei. El formeaza un liant cu acizii cafelei, fiind astfel un benefic in obtinerea unui produs de calitate.

Pe de alta parte, o apa cu mult magneziu da un gust usor dulceag cafelelor putin prajite, insa pentru varietatile care se prajesc mai mult, gustul poate fi mai puternic. In acest caz, magneziul este folosit mai degraba ca un ”accent” in obtinerea unei cafele gustoase, cautandu-se un echilibru intre aceasta substanta si calciu.

Care este pH-ul normal al apei?

In mod ideal, pH-ul apei pe care o consumam si cu care ne spalam ar trebui sa fie intre 6,5 si 9. Valorile apei de la robinet pot diferi de la o regiune la alta. Spre exemplu, in regiunile cu sol calcaros, apa obtinuta din sol este mai alcalina. Apa cu pH neutru si apa usor alcalina sunt mai bune de baut, in special pentru persoanele cu o alimentatie prea acida.

Poti scapa de stresul variatiei pH-ului din apa, alegand un dozator de apa. H2On are o gama larga de oferte de dozatoare de apa, aaa ca intra pe site si alege-l pe cel care ti se potriveste tie, mizand pe calitate si seriozitate. In acest mod, vei sti sigur ca vei avea parte intotdeauna de apa de calitate, care doar va completa regimul alimentar, fara a-i altera gustul.

Apa comercializata de H2On este microbiologic pura si nu este tratata prin clorinare, legea interzicand acest tip de tratament pentru apa de izvor. Se recomanda ca bidoanele cu apa sa fie depozitate la loc ferit de expunerea directa a razelor soarelui. Un bidon de apa trebuie consumat in maximum 3 saptamani de la desigilare. H2On ofera servicii de livrare apa bidon la 19 l, atat la birou, cat si la domiciliu, prompte, iar livrarea comenzii are loc in aceeasi zi.

Distribuie aceasta postare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *