La ce ne ajuta sistemul de filtrare al unui dozator de apa?
Probabil te-ai intrebat macar o data „La ce ajuta filtrele de purificare a apei?”. Scopul sistemului de filtrare al unui dozator de apa este sa inlature zeci de toxine si particule contaminante. Efectele acestor toxine pot fi minore, precum alterarea gustului apei, dar si majore, afectand sanatatea pe termen lung. In concordanta cu legile impuse, definitia unui compus contaminant poate fi de natura fizica, chimica, biologica sau radiologica.
Sa luam un exemplu din fiecare, pentru a incerca sa definim mai usor aceste pericole la adresa sanatatii noastre:
Compusi fizici – Microplastice
Compusi chimici – Pesticide
Compusi biologici – Paraziti
Compusi radiologici – Radonul
Din fericire, sistemul de filtrare al unui dozator de apa poate indeparta o mare parte din acesti contaminanti nedoriti. Cele mai bune filtre fac uz de tehnologii cu carbon activ, care sunt instalate cu usurinta in sistemele dozatorului.
Ce este un filtru de carbon?
Acest tip de filtru actioneaza ca un magnet pentru impuritati, prin procesul numit adsorbtie. Majoritatea sistemelor indeplinesc o serie de functii care previn infiltrarea toxinelor si a impuritatilor in apa pe care o consumam zilnic. Astfel, un dozator de apa cu filtre de calitate va putea sa:
- Elimine particulele solide precum nisipul sau pietricelele;
- Rafineze gustul si mirosul apei;
- Reduca o cantitatea insemnata de cloruri (in cazul in care este racordat la reteaua publica);
- Obtina o apa mai curata si mai clara.
Exista, insa, zeci de compusi care sunt opriti in sistemele de filtrare ale unui dispozitiv de calitate. Dintre acestia, putem enumera: plumb, clor, calciu, minerale, saruri, bacterii, substante carcinogene. Cele mai multe dozatoare pot bloca acesti compusi. Cu toate acestea, exista cinci substante care joaca un rol important in definirea calitatii apei pe care o consumam:
- Particule microscopice – Rugina, fibre, uleiuri, metale, praf, nisip, pietricele si microplastice sunt doar cativa dintre „invadatorii” care se infiltreaza in apa de baut.
- Clor – Este un agent de curatare eficient. Cu toate acestea, de multe ori, poate lasa in urma un miros neplacut. Singur, clorul nu reprezinta o problema, insa in combinatie cu alti compusi, poate duce la formarea unor chimicale periculoase. De asemenea, clorul poate cauza probleme ale digestiei, prin distrugerea bacteriilor care fac parte din flora normala a tubului digestiv.
- Radium – Acest material radioactiv poate fi intalnit in stare naturala oriunde pe pamant. Din pacate, nu are nici gust, nici miros, insa odata intrat in organism, inlocuieste usor calciul si conduce la degradarea tesutului osos.
- Plumb – Cand vine vorba de sistemele de filtrare ale unui dozator de apa, eliminarea plumbului este una dintre prioritati. Acesta poate produce efecte extrem de neplacute, in special la copii, care vor fi simtite apoi pe tot parcursul vietii.
- Arsenic – Desi este rar intalnit, arsenicul se poate infiltra in reteaua de apa prin diverse accidente industriale sau prin agricultura necontrolata. Pe termen lung, aceasta substanta conduce la diabet, leziuni ale pielii, cancer si deces, daca este ingerata in cantitati mari.
Asadar, pentru a te proteja pe tine si pe familia ta, alege un dozator de apa cu un sistem de filtrare bine pus la punct. De asemenea, daca detii deja un astfel de dispozitiv, asigura-te ca filtrele acestuia sunt curatate si se afla in perioada recomandata de folosire. In cazul in care acestea „expira”, alege un service de dozatoare de apa si fa-i o revizie cat poti de curand!
Lasă un răspuns