Mit sau adevar: cafeaua face rau la fiere? Ce efecte are asupra organismului?

Mit sau adevar: cafeaua face rau la fiere? Ce efecte are asupra organismului?

Cafeaua, intre mit si adevar! Aceasta este unul dintre cele mai controversate bauturi de consum la scara larga, iar istoria ei este una tumultoasa. Cafeaua a fost ”descoperita” de … capre. Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperita prin secolul al IX-lea, de crescatorii de capre din Etiopia. Acestia au observat ca animalele lor aveau un comportament ciudat dupa ce mancau niste fructe rosii si pareau ca danseaza. La un moment dat, un calugar care a auzit povestea a preparat o bautura din fructele de cafea fierte in apa si a consumat-o. Efectul? Licoarea l-a tinut treaz toata noaptea.

In timp, cafeaua a devenit al doilea cel mai tranzactionat produs din lume, dupa petrol. Inca de la inceput, cafeaua a fost apreciata pentru efectul sau energizant si, initial, era folosita ca mancare, nu ca bautura. Fructele erau amestecate cu grasimi pentru a se prepara gustari energizante.

Istoria cafelei este una tumultuoasa, insa ea a revenit intotdeauna si a fost reintrodusa in dieta zilnica a oamenilor. Efectele cafelei asupra sanatatii sunt incontestabile si au facut subiectul a numeroase studii.

Cafeaua face rau la fiere?

Cafeaua poate exercita efecte diferite, in functie de stadiile bolii vezicii biliare. Cafeaua stimuleaza contractia vezicii biliare si, astfel, poate duce la aparitia durerilor. Pe de alta parte, studiile arata ca un consum moderat de cafea, alcool, arahide, nuci sau migdale poate sa impiedice formarea pietrelor la fiere. Un consum moderat de cafea inseamna maximum 2 cesti/ zi.

Cei mai multi medici sustin ca cele doua concepte – colecistica si cafea – sunt incompatibile. Acestia atrag insa atentia ca exceptiile trebuie discutate individual, pe baza analizei starii generale a persoanei in cauza.

Poti consuma cafea si daca suferi de afectiuni biliare?

Medicii recomanda evitarea consumului de cafea solubila in cazul inflamatiei vezicii biliare. Cafeaua face rau la fiere daca este solubila, deoarece are o concentratie de cofeina libera mai mare. In schimb, medicii recomanda consumul cafelei macinate, in stadiul de remisie al bolii. Consumul de cafea este tolerat, insa cu precizarea ca bautura nu ar trebui sa fie foarte puternica. Astfel, se recomanda consumul de cafea cu lapte. Iubitorii de cafea cu condimente isi pot aromatiza bautura preferata cu vanilie sau scortisoara.

Cantitatea este o alta conditie de luat in seama, in cazul consumului de cafea de catre persoanele cu afectiuni biliare. Astfel, este de preferat limitarea la o ceasca/ zi.

O alta conditie pentru a consuma cafea in siguranta, in cazul persoanelor cu afectiuni ale bilei, este ca aceasta sa fie bauta numai dupa masa. Cafeaua trebuie sa fie calda, nu fierbinte si nici prea rece, pentru a nu favoriza productia de suc gastric. Este de preferat sa eviti consumul cafelei pe stomacul gol pentru ca, in caz contrar, bautura stimuleaza muschii netezi ai tractului gastro-intestinal si ai tractului biliar, ceea ce ar putea duce la o exacerbare a colecistitei si la o complicatie a colelitizei.

Pe scurt, poti consuma cafea si in cazul unor probleme usoare ale vezicii biliare, insa moderat si cu mare atentie la dieta. O dieta alimentara echilibrata ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si plini de energie.

Efectele cafelei asupra organismului:

Cafeaua are o multime de efecte benefice asupra organismului, iar ele au fost demonstrate si verificate prin intermediul a numeroase studii, efectuate de experti de-a lungul anilor. Potrivit specialistilor, cafeaua:

1. Scade riscul de AVC – persoanele care consuma 1-3 cafele/ zi prezinta un risc de atac vascular cerebral mai scazut, in comparatie cu cele care nu beau deloc;

2. Reduce riscul de diabet – datorita antioxidantilor, in special al acidului clorogenic, cunoscut drept medicament natural impotriva obezitatii. Acidul clorogenic creste sensibilitatea celulelor la insulina si regleaza astfel nivelul glicemiei;

3. Regleaza functiile hepatice – 2 cesti de cafea/ zi reduc cu 43% riscul de a face ciroza sau alte boli de ficat. Un studiu efectuat in Australia arata ca un consum regulat de cafea poate ajuta ficatul sa se insanatoseasca. Cafeaua poate favoriza recuperarea ficatului afectat de hepatita B si C sau de steatoza hepatica (”ficatul gras”), o afectiune care, in timp, poate duce la ciroza sau hepatocarcinom (cancer). Explicatia consta in faptul ca aceasta bautura stimuleaza productia de enzime in ficat;

4. Stimuleaza creierul – portivit studiilor, cafeaua reduce cu pana la 60% riscul de a dezvolta boli mintale precum Alzheimer, dementa sau Parkinson. Antioxidantii din cafea incetinesc degradarea celulelor si ajuta neurotransmitatorii implicati in procesul cognitiv sa functioneze mai bine. Mai mult decat atat, cafeaua te poate ajuta sa scapi de durerile de cap;

5. Reduce riscul de depresie – potrivit unui studiu realizat de 400.000 de persoane, consumul de cafea si cafeina se asociaza semnificativ cu o reducere a riscului depresiv;

6. Previne cancerul – consumul a 3 cesti de cafea/ zi scade riscul de carcinom bazocelular, cea mai intalnita forma de cancer de piele;

7. Creste performantele sportive si cognitive – asta deoarece furnizeaza acizii grasi necesari performantei sportive. In plus, blocheaza neurotransmitatorii asociati cu somnolenta si ne ajuta sa fim mai atenti, mai receptivi la informatii, mai rapizi in gandire si logici in luarea deciziilor;

8. Ajuta la digestie – cafeaua consumata dupa masa stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric, inlesnind tranzitul intestinal si digestia.

Citeste si: Cafea cu arome sau neagra? Spune-mi ce preferi si-ti spun cine esti!

 

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *