Vrei sa obtii cafeaua perfecta? Va trebui sa iei in calcul si apa folosita la preparare!

Vrei sa obtii cafeaua perfecta? Va trebui sa iei in calcul si apa folosita la preparare!

Ti s-a intamplat vreodata sa iti cumperi o cafea de calitate, sa o prepari exact cum descrie reteta, insa in final sa obtii un preparat lipsit de aroma, cu un gust diferit de cel pe care il asteptai? Probabil ca te-ai gandit ca rasnita de cafea nu macina cum trebuie sau ca ai sarit un pas important din procesul de preparare, insa ai luat in calcul si calitatea apei folosite? Doar un pic de magneziu in plus poate altera total gustul cafelei tale preferate! Aceasta „problema” este cunoscuta de catre expertii in cafea, care stiu ca apa are o importanta majora pentru obtinerea unei arome desavarsite!

Asadar, poate ca te gandesti acum: „Ce este atat de important la apa?” In scoala am invatat ca aceasta substanta este un compus simplu, din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. Lasand insa la o parte aceasta simplificare, putem descoperi ca apa are multe variabile, precum aciditatea sau turbiditatea.

Un exemplu important despre complexitatea apei poate fi prezentat in legatura cu structura sa moleculara. In termeni chimici, legatura dintre hidrogen si oxigen este una slaba, astfel ca atunci cand apa intra in contact cu dioxidul de carbon din atmosfera (CO2), o parte din acesta se adauga la formula apei, creand acid carbonic (H2CO3). Acesta este doar primul pas din ciclul ”bicarbonat”, un fenomen care are un corespondent si in corpul omenenesc, unde este cunoscut drept echilibru acido-bazic. Astfel, din punct de vedere chimic, apa pe care o folosim la cafea sau pentru baut nu este „chiar” apa pura.

Astfel, aceasta complexitate a unei substante relativ simple necesita o ajustare din partea expertilor in cafea. Exista trei factori care se iau in calcul pentru alegerea unei ape ideale pentru cafea: longevitatea echipamentelor, calitatile senzoriale si, bineinteles, factorii de siguranta.

Longevitatea echipamentelor – verificarea si reglarea PH-ului (desi unii prefera cafeaua cu apa putin alcalina), alaturi de verificarea duritatii apei, ajuta la prevenirea depunerilor si pastrarea in conditii optime a boilerelor, espressoarelor si a altor echipamente. Exista un interval larg cu care putem lucra, situat intre apa acida, cu proprietati corozive, si apa dura, care lasa depuneri.

Calitatile senzoriale – depind de mai multi factori, precum concentratiile de calciu si magneziu, dar si de aciditate. O apa cu mult bicarbonat poate pune piedici extractiei, insa rezulta intr-o crema mai bogata. Calciul este un compus natural, intalnit in compozitia apei. Acesta formeaza un liant cu acizii cafelei, fiind astfel benefic in obtinerea unui produs de calitate. Cu toate acestea, exista mereu riscul depunerilor.

Pe de alta parte, magneziul nu prezinta acest risc, fiind foarte eficient pentru extractia aromelor naturale ale cafelei, rezultand intr-un produs savuros. Insa, apa nu contine in mod natural mult magneziu, iar „modificarea” apei printr-un continut ridicat de magneziu poate conduce la coroziunea echipamentelor. De asemenea, o apa cu mult magneziu da un gust usor dulceag cafelelor putin prajite, insa pentru varietatile care se prajesc mai mult, gustul poate fi prea puternic. Astfel, magneziul este folosit mai degraba ca un „accent” in obtinerea unei cafele gustoase, cautandu-se mai degraba un echilibru intre aceasta substanta si calciu.

Factorii de siguranta – alaturi de minerale, apa contine si o serie de substante contaminante, precum nitratii sau cloraminele, care nu afecteaza mult gustul cafelei daca sunt in parametri normali. Chiar si asa, tot va trebui sa avem grija cu privire la acesti factori. Cea mai buna metoda este folosirea unui filtru de carbon, care poate bloca orice elemente care afecteaza turbiditatea, dar si gustul apei.

In concluzie, cu toate ca exista multe solutii pentru obtinerea unei cafele de calitate, nu exista raspuns perfect in acest domeniu. Altfel spus, depinde mult atat de tipul de cafea folosit, cat si de gradul de prajire, macinare si, in fond, de preferintele fiecaruia. Ce trebuie sa retinem, insa, este pastrarea unui echilibru optim intre gust, siguranta si protejarea echipamentelor. Odata ce acest obiectiv este atins, putem experimenta pana obtinem o cafea desavarsita!

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *