True

Dependenta de cafea chiar exista? Specialistii nu lasa loc de interpretari!

Cei mai multi oameni nu concep sa-si inceapa diminetile, atat cele stresante din timpul saptamanii, cat si cele tarzii de weekend, fara o cana de cafea aburinda, neagra ori cu lapte sau zahar. Acest obicei, care in majoritatea cazurilor se repeta si dupa-amiaza, i-a facut pe multi sa vorbeasca despre "dependenta de cafea", in sensul ca nu pot trai fara celebra licoare neagra. Totusi, din punct de vedere stiintific, dependenta are o definitie foarte clara: cea psihica se traduce prin "nevoia de a consuma substante care modifica activitatea mintala", iar cea fizica - prin "tulburari organice, in momentul in care substanta inceteaza sa mai fie consumata".

Conform surselor medicale, abstinenta (abtinerea de la consum) provoaca "o dorinta compulsiva de a recurge din nou la produs", iar tulburarile organice mentionate mai sus se caracterizeaza prin "stare de voma, crampe, o angoasa intensa etc.". In aceste conditii, ceea ce multi numesc dependenta de cafea pare a fi un nonsens, intrucat singurul efect vizibil al eliminarii cafelei din rutina zilnica este o stare prelungita de somnolenta si lipsa de buna dispozitie. Totusi, pentru a lamuri aceasta problema odata pentru totdeauna, am apelat la cuvantul specialistului.

Astfel, am aflat ca "dependenta de cafea" nu exista in sensul propriu, intrucat cafeina, substanta prezenta in bautura atat de populara peste tot in lume, nu provoaca o asemenea reactie in organism. Renuntarea brusca la aceasta "tratatie" energica produce usoare tulburari in numai 10-20% din cazuri si sevraj doar pentru marii bautori, manifestandu- se prin dureri de cap, iritabilitate si nervozitate. Asadar, nu vorbim, sub nicio forma, despre lucruri de o gravitate extrema, ca in cazul altor substante care dau cu adevarat dependenta. Asta cu atat mai mult cu cat exista oricum alternative - mai precis, varianta decofeinizata.

In schimb, apare posibilitatea cafeismului (intoxicatia cu cofeina), tulburare survenita in momentul consumului excesiv al acestei substante. Cauzele principale sunt in numar de doua: in primul rand, gustul deosebit al cafelei, mai ales cea provenita de la marile brand-uri renumite la nivel international; si, in al doilea rand, faptul ca aceasta substanta apare si in alte produse disponibile pe piata (ciocolata, ciocolata calda, cola etc.).

Practic, este destul de usor sa depasim limita zilnica de tolerabilitate a corpului nostru, cat timp nu suntem disciplinati si ne lasam prada poftelor, in loc sa primeze rationalul.

In concluzie, nu putem vorbi despre o "dependenta de cafea" propriu-zisa, insa exista scenariul in care trecem peste cantitatea zilnica recomandata, rezultand in episoade periodice de insomnie, palpitatii, colon iritabil etc. Asadar, ca in orice alta situatie din viata, masura ar trebui sa fie cuvantul de ordine cand vine vorba despre consumul respectivei licori. In general, se sugereaza 2-3 cesti pe zi, una dupa micul dejun si una

dupa masa de pranz (cand nivelul de energie al organismului scade), iar, in cazul in care inca mai simti nevoia unui supliment, poti opta pentru o noua cana decaf. In ceea ce priveste aroma favorita, te invitam sa o alegi din oferta noastra bogata, care include produse Julius Meinl, LavAzza si illy. Energie si voie buna!

Sign in to leave a comment
Ceai in loc de cafea pentru unii, o alternativa mai sanatoasa

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.